25 Aralık 2019 Çarşamba

KANAL İSTANBUL 2


www.yandex.com.tr
www.google.com
Şahabettin KÜÇÜKYAZICI
Kanal İstanbul ile ilgili olarak iki aydır, çeşitli vesilelerle yazdığımız gerçekleri ulusal basın bir haftadır etraflıca yansıtmaktadır.
Buna rağmen,görünmeyen bir el Kanal için ısrarı sürdürmeye çalışmakta, projelerinin gelir getireceğini ileri sürmektedir.
Oysa asıl gelir Montrö'dedir.
Kanal projesi, risk taşıdığı gibi, uygulanabilirliği bilinmemekte, hatta bize göre şüphelidir.
ŞK

MARMARA SU YOLU 


SAVBOĞAZLAR GELİR SAĞLAMIYOR,KANAL İSTANUL GELİR GETİRECEK.

BİZE GÖRE GERÇEKMONTRÖ sanıldığından çok daha iyi, Türkiye yararına bir anlaşmadır. Montrö sözleşmesine göre Türk boğazlarından geçen her gemi  ton başına 0,17 gr altın karşılığı ücret ödemek zorundadır.

Kamu oyu, “Boğazlardan geçen gemilerden ücret, vergi ya da harç alınmayacağı” şeklinde  yanlış  bilgiye sahiptir.

Atatürk’ün  Cumhurbaşkanlığı döneminde 1936 yılında imzalanan Montrö Sözleşmesi'ne göre, Boğazlar'dan geçecek gemilerden Türkiye,  sıhhi kontrol, fener ve tahliye hizmetleri için ton başına vergi ve harç almaktadır.

Montrö Sözleşmesine göre vergi ve harçların miktarı Altın Frank üzerinden belirlenmiştir ve toplamda Net Tonaj başına 0,595 Altın Frank'tır.

Altın Frank, "Franc Germinal" ya da "Napolyon Altını", Napolyon tarafından 1805'te dolaşıma sokulmuş ve 1920 yılında Milletler Cemiyetince de hesap birimi olarak kabul edilmiş 0,290 gram saf altın içeren bir para birimidir1936'da imzalanan Montrö Anlaşmasına göre Türkiye, boğazlardan geçen her bir gemiden net ton başına 0,17 gram çil çil altın verg i alma hakkına sahip bulunduğu anlaşma metninden anlaşılmaktadır.

Ancak; Boğazlardan geçiş ücretlerinin,  sözleşmenin imzalanmasını takip eden 46 yıl boyunca Altın Frank üzerinden alındığı, 1983 yılından beri ise Montrö Anlaşmasının açık hükmüne rağmen bu vergilerin alınmadığı ileri sürülmektedir.

Anlaşma hükümleri ne göre; 15.000 Net Tonluk bir gemi için yaklaşık 110.000 $ geçiş ücreti alınması gerekmektedir. Boğazlardan 2018 yılında yaklaşık toplam 85.000 gemi ve 1,3 milyar ton yük geçtiği dikkate alınırsa, alınacak toplam verginin çok büyük bir meblağa karşılık geleceği hesaplanmaktadır. 

Bu Montrö Anlaşması ile Türkiye’ye verilmiş  bir haktır,

Kanal İstanbul için yapılacak onca yatırım karşılığında, sonucun ne olacağını ise kimsenin tam olarak tahmin edemediğini düşünüyoruz.

Kanal İstanbul Projesi’nin yeniden değerlendirilmesi talimatıyla, büyük bir siyasi kazanım de elde edilmiş olacaktır

Bize göre esasen, Montrö İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizini kapsamaktadır. Kanal İstanbul Projesinin gerçekleşmesi halinde de, Montrö yürürlükte kaldığı sürece, ABD Savaş Gemileri anlaşma hükümlerinden bağımsız olarak Karadeniz’e geçemeyecekler, Montrö hükümleri uyarınca da Çanakkale Boğazından geçen gemilerden Türkiye’nin vergi alma hakkı devam edecektir. Aksi halde Kanal’ın KARADENİZ – EGE  hattında açılması gerekecektir.

.(NOT 1: Altın Frank artık tedavülde olmadığı için boğazlardan geçen gemilerden ton başına 0,595 Altın Frank harcın karşılığı yeni bir hesap yöntemi ile belirlenmelidir. Altın Frank'tan maksat zaten altın paranın içindeki saf altın miktarıdır, yapılacak iş sadece bir Altın Frank'ın içindeki saf altın miktarı olan 0,29 gr altının değerini geminin geçtiği tarihteki 24 ayar saf altın fiyatına göre Türk Lirası olarak almaktır. Bu manada Altın Frank'ın Cumhuriyet Altını'ndan hiç bir farkı yoktur. Alınması gereken ücreti Altın Frank'ın içerdiği 24 ayar saf altın üzerinden hesaplarsak net ton başına 0,17 gram 24 ayar, saf altın karşılığı ücret alınacak demektir.”)
(NOT 2: 3 milyar ton yük, 0,17 gr üzerinden 220 ton altın yapar, 220 ton altın ise 9 milyar dolar )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder